Fjoertoer 2017: sfeervol en feestelijk

INSCHRIJVEN FJOERTOER EN LYTSE FJOERTOER
7 april 2017

Beste vrienden van de Fjoertoer,

Het bleef ‘s avonds droog, de temperatuur was prima, er was nauwelijks wind en er was op het strand een prachtige zonsondergang te zien. Bovendien hadden alle kunstenaars van het eiland en van de wal enorm hun best gedaan om weer allerlei fraaie objecten en acts te maken onderweg. Kortom: alles werkte mee om van de tiende Fjoertoer Terschelling afgelopen zaterdag een sfeervolle en feestelijke editie te maken.

Want er was - met name vanaf Formerum aan Zee tot aan de finish – weer heel wat te zien en te beleven onderweg. Zo waren er magisch verlichte vliegers, een zeventiende-eeuws scheepstafereel, een geluksboom, diverse kampvuren, een levensgrote grutto, twee dansgroepen, vliegende vlinders, een kermis met draaiorgel, een ouderwetse snoepkraam, volop muziek en een traditiegetrouw prachtig versierd Doodemanskisten, inclusief een puur eilander traktatie: pofkes (kleine pannenkoekjes) met cranberries. Een - letterlijk - hoogtepunt vormden de spectaculaire objecten van de vrijwilligers van KNRM Reddingstation Paal 8, die boven op het duin bij Midsland aan Zee een veertien meter hoge Brandaris hadden gebouwd, bij Paal8 een ereboog hadden neergezet en aan het eind van de route op dertig meter hoogte een helikopter in de lucht lieten ‘vliegen’. Te veel om allemaal te noemen, maar gelukkig zijn er prachtige foto’s te zien op de diverse sociale media en is er ook weer een fraaie sfeerreportage gemaakt op video, deze is te zien op fjoertoerterschelling.nl

De insteek van de Fjoertoer is dat de wandelaars op de langste twee afstanden starten bij daglicht, zodat er de eerste kilometers genoten kan worden van de natuur en het onderweg al wandelend steeds donkerder wordt. Het blijft voor ons als organisatie een hele uitdaging om ieder jaar de starttijden zo in te richten dat de snelle wandelaars niet te vroeg bij de finish zijn, terwijl tegelijk de laatste lopers voldoende tijd hebben om onderweg te genieten van alles wat er te zien en te beleven is.

Natuurlijk gaan we deze tiende editie uitgebreid evalueren en zullen we er alles aan doen om ook van de volgende Fjoertoer - op zaterdag 7 april 2018 - een onvergetelijk wandelevement te maken. Ook hebben we onlangs een enquête verstuurd naar alle deelnemers zodat we uit de eerste hand kunnen vernemen hoe het evenement wordt ervaren en wat er eventueel beter of anders kan.

Wilt u vaker genieten van een bijzondere wandeling bij avond en nacht, dan kunt u dit jaar nog meedoen aan de twee Fjoertoer-tochten die op de wal worden gehouden. Op zaterdag 23 september wordt de vierde Fjoertoer Renesse (met afstanden van 8,5 en 17,5 kilometer) georganiseerd, en op zaterdag 25 november vindt de vijfde editie plaats van de Fjoertoer Egmond (14,19 en 26 kilometer). Voor Renesse is de inschrijving inmiddels geopend; voor Egmond start de inschrijving op dinsdag 30 mei a.s. Kijk voor meer informatie op www.fjoertoer-renesse.nl en www.fjoertoeregmond.nl

En ten slotte: we willen iedereen die er – op wat voor manier ook – aan heeft bijgedragen om van de tiende Fjoertoer een groot succes te maken, enorm bedanken. Want dankzij de inzet, tijd en het enthousiasme van alle deelnemers, vrijwilligers, kunstenaars en sponsoren was het ook dit jaar een onvergetelijke en bijzondere Fjoertoer, vol sfeer, beleving, muziek en gezelligheid. Nogmaals onze hartelijke dank, want zonder jullie is er geen Fjoertoer Terschelling!

Met warme groet,

Organisatie Fjoertoer Terschelling