Ook in 2021 geen Fjoertoer Terschelling

INSCHRIJVEN FJOERTOER
6 oktober 2020

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: helaas, ook in 2021 zal er geen Fjoertoer Terschelling worden georganiseerd. Niet omdat we als organisatie er geen zin in hebben, integendeel. Maar door alle onzekerheden rond het coronavirus is heel eenvoudig het financiële risico te groot. Natuurlijk zouden we de inschrijving kunnen uitstellen tot begin 2021. Maar dan geldt een heel ander risico: het gebrek aan beschikbare accommodaties voor de deelnemers.

Het was een ontzettend zure appel waar we in maart van dit jaar doorheen moesten bijten. Alles was klaar voor een prachtige Fjoertoer, maar covid-19 gooide op het laatste moment roet in het eten. Het betekende dat we extra gemotiveerd waren om in 2021 op Terschelling een geweldige Fjoertoer te organiseren. Maar het coronavirus is nog niet verdwenen, integendeel. En dus blijft het volstrekt onduidelijk welke kant het opgaat en wat er mogelijk is de komende maanden.

Normaliter waren we inmiddels al begonnen met de voorbereidingen voor de Fjoertoer. Afspraken maken met kunstenaars, met sponsoren, met leveranciers, accommodatieverstrekkers, met de gemeente over de vergunning, etc. Een dergelijk grootschalig evenement vraagt nou eenmaal een ruime voorbereidingstijd. Maar we kunnen op dit moment niemand de garantie geven dat de Fjoertoer door kan gaan volgend jaar. En stel dat we alles in gang zetten, inclusief de inschrijving, en in januari of februari blijkt het toch weer onmogelijk te zijn. Dan moeten we weer iedereen teleurstellen en weer alles terugdraaien. En dat risico willen en kunnen we, ook uit financieel oogpunt, niet nemen.

Bovendien is er nog een lastig probleem. Als we de inschrijving door zouden schuiven naar begin volgend jaar, is er een grote kans dat veel accommodaties op het eiland inmiddels bezet zijn door ‘gewone’ eilandgasten. Juist nu, in deze tijden van corona, is Terschelling populairder dan ooit. Fjoertoer-deelnemers zouden zich dan wel in kunnen schrijven, maar vergeefs op zoek gaan naar beschikbare accommodatie. En zonder overnachtingsplek is het niet mogelijk om deel te nemen aan de Fjoertoer, want ’s avonds varen er geen boten meer terug (en nee, extra boten inzetten ’s nachts is geen alternatief, alleen al uit veiligheidsoverwegingen). Datzelfde geldt overigens ook als we zouden doorschuiven naar de herfst, wat op het eiland sowieso een drukke periode is.

Kortom: hoezeer het ons ook spijt, en hoe verdrietig we het ook vinden, we hebben moeten besluiten dat er in 2021 geen Fjoertoer Terschelling komt en dus ook geen Lytse Fjoertoer. Het reeds betaalde inschrijfgeld van de Lytse Fjoertoer, die doorgeschoven was naar 2021, wordt dan ook binnenkort teruggestort.

Wij realiseren ons dat dit geen leuk nieuws is en dat u, net als wij, erg teleurgesteld bent. Maar het is wat het is, en we hebben deze beslissing beslist niet lichtvaardig genomen. Uiteraard laten we ons niet uit het veld slaan en hebben we inmiddels een datum vastgesteld voor de eerstvolgende Fjoertoer, en wel 26 maart 2022. Laten we hopen dat het tegen die tijd weer mogelijk is om mooie evenementen te organiseren, in gezondheid en gezamenlijkheid. En natuurlijk bent u ook zonder Fjoertoer van harte welkom op het eiland te komen genieten van de natuur!

Zoals altijd met vurige groet,

Organisatie Fjoertoer