We mogen weer!

INSCHRIJVEN FJOERTOER EN LYTSE FJOERTOER
24 maart 2022

Beste vrienden van de Fjoertoer,

Komende zaterdag is er zover: de veertiende Fjoertoer Terschelling. Na twee jaar gedwongen pauze vanwege corona kijken wij er nog meer naar uit dan anders, en u vast ook. We gaan er – samen met u – een extra feestelijke en onvergetelijke editie van maken!

Hierbij nog enkele praktische mededelingen voordat u zaterdag van start gaat.

Stempelkaart

Het heeft dit jaar meer voeten in de aarde gehad dan anders, maar als het goed is, hebben vrijwel alle deelnemers hun stempelkaart voor de Fjoertoer 2022 inmiddels ontvangen. U kunt op vertoon van de stempelkaart uw deelnemerstasje afhalen op zaterdag 26 maart tussen 11.00 en 16.00 uur op het Torenplein bij de Brandaris. Heeft u zich ingeschreven en (nog) geen stempelkaart ontvangen? Dan kunt u zich op zaterdagmiddag melden bij onze Informatiebalie op het Torenplein. Zorgt u er dan wel voor dan u de bevestigingsmail van uw inschrijving (geprint of digitaal) meeneemt. Heeft u zich ingeschreven voor de Fjoertoer via een Fjoertoerarrangement van een hotel of vakantiepark, dan ontvangt u de stempelkaart (met daarop uw starttijd) en deelnemerstasje via uw accommodatie-verstrekker.

Merchandise

Op zaterdagmiddag is er op het Torenplein ook diverse – gloednieuwe – Fjoertoer-merchandise verkrijgbaar: Fjoertoer-vesten, vrolijke bidons, vurig-gekleurde  Fjoertoer-sokken en Fjoertoer-lampjes. Leuk voor uzelf en leuk om mee te nemen naar huis!

Startgroepen

Mocht u - om wat voor reden dan ook - uw startgroep willen wijzigen, dan kunt u middels de Facebookpagina ‘Fjoertoer Vraag/Aanbod’ kijken of er personen zijn met wie u kunt ruilen van groep. Ook kunt u op zaterdagmiddag 26 maart op het Torenplein kijken of u Fjoertoer-inschrijvingen kunt aanbieden, ruilen of verkopen. En voor alle duidelijkheid: het is voor ons niet mogelijk om kaarten terug te nemen.

Busvervoer

Arriva Terschelling is ook dit jaar één van onze hoofdsponsoren en daar zijn we heel blij mee. Voor de start rijden er (gratis) bussen over de Hoofdweg om u naar de start in Midsland te brengen. De bussen vertrekken zowel vanaf de haven van West-Terschelling als vanuit Oosterend en stoppen uitsluitend bij de reguliere bushaltes aan de Hoofdweg. U vindt op uw stempelkaart uw persoonlijke starttijd en het tijdstip van vertrek van de daarbij behorende bussen naar de start in de Oosterburen in Midsland.

Stempelkaart

De stempelkaart is uw bewijs van deelname. Ook is het uw vervoersbewijs voor de bus van en naar de start en finish. Zorg dus dat u de stempelkaart bij u heeft onderweg! Om zwartlopen tegen te gaan zal er ook dit jaar worden gecontroleerd of alle wandelaars in bezit zijn van een stempelkaart. Dit geldt met name bij de start en bij het busvervoer. Let op: er wordt ook bij de start gestempeld!

Kleding

Neem tijdens het wandelen vooral de tijd om te genieten van alles wat er onderweg te zien is en te beleven valt. De Fjoertoer is geen wedstrijd, loop dus ontspannen en in uw eigen tempo. Houd ook het weerbericht goed in de gaten en zorg voor voldoende warme (regen)kleding. ’s Avonds en ’s nachts kan het aardig afkoelen, zeker wanneer er onverhoeds een bui valt. Houd er rekening mee dat er weinig tot geen gelegenheid is om te schuilen onderweg. En wat schoenen betreft: we adviseren om goede wandelschoenen aan te trekken. Bij sportschoenen dringt vaak makkelijk zand naar binnen, waardoor en blaren kunnen ontstaan.

Rookverbod

​Let op: Vanwege de aanhoudende droogte en het bijbehorende brandgevaar is het tijdens de Fjoertoer verboden om in de natuur te roken.

Verzorging

Ook al is er verzorging onderweg, het kan geen kwaad om wat extra energie mee te nemen in de vorm van een broodje, een energiereep of wat fruit. Let op: uit het oogpunt van duurzaamheid krijgt u onderweg niet meer – zoals in voorgaande jaren – een flesje water. Wel zijn er onderweg diverse watertappunten, waar u uw bidon of waterflesje kunt vullen met Terschellings duinwater.

Verlichting

Bent u nordic-walker, denkt u er dan aan dat u uw wandelpoles zelf van verlichting moet voorzien? En voor de overige wandelaars: mocht u de pet met lampje (die u in de deelnemerstas vindt) niet voldoende vinden, neem dan extra verlichting mee voor onderweg.

Bezemwagen

Om er zeker van te zijn dat er iedereen in het donker veilig het strand passeert, rijdt er een bezemwagen (in de vorm van een paard en wagen) van strandtent tot strandtent. Na het strand rijdt er een ‘gewone’ bezemwagen achter de laatste lopers aan. Mocht u onderweg (moeten) besluiten om te stoppen, adviseren we om zelf een taxi te bellen. U bent dan vrij om u te laten ophalen (en te laten afzetten) waar u wilt.

EHBO

Op de plattegrond op de stempelkaart ziet u waar onderweg EHBO-posten zijn ingericht. Heeft u acute medische problemen en is er geen EHBO in de buurt, dan vindt u op de stempelkaart een noodnummer. Ook is het goed te weten dat overal op Terschelling 112-paaltjes zijn geplaatst, zodat u - in geval van nood - kunt aangeven waar u zich bevindt. Ook bij de finish bevindt zich een EHBO-post, deze vindt u in dorpshuis Ons Huis aan de Torenstraat.

Route

De route wordt onderweg op verschillende manieren aangegeven: op het wegdek door middel van een gele vlam, en in de natuur door witte paaltjes met een gele pijl, die ’s avonds bij duisternis oplichten. Ook hangen er op onderweg op bepaalde plekken lampionnen. Uiteraard wijzen ook de diverse vuur-, licht- en geluidseffecten u de juiste weg.

Telefoon

Wij adviseren alle deelnemers een mobiele telefoon mee te nemen. Niet alleen om in geval van nood de EHBO te kunnen bellen op 06 – 43 812 188, maar ook om uw medewandelaars terug te kunnen vinden wanneer u ze uit het oog bent verloren (en dat gebeurt in het donker sneller dan u denkt).

Finish

De finish onder de enige echte Fjoertoer de Brandaris is altijd een sfeervol en gezellig gebeuren. U ontvangt hier – op vertoon van uw stempelkaart – uw herinnerings-pin. Let op: de finish sluit om 01.00 uur.

Gezelligheid Blijf na afloop gerust nog even nazitten bij de finish en/of bij de horeca op West. Sommige restaurants en kroegen hebben extra activiteiten rond de Fjoertoer. Zo draait op vrijdagavond DJ Peter Mans en op zaterdagavond DJ Bempie in De Bras op West. Ook café de Zeevaart op West heeft vrijdag en zaterdag vanaf 22.00 uur een DJ: Arien F.

Bussen na afloop

Na afloop rijden er vanaf ca. 21.30 uur bussen vanaf het Havenplein. Deze bussen stoppen bij de reguliere haltes langs de Hoofdweg. Let op: de laatste Fjoertoer-bus vertrekt om 01.30 uur. Daarna bent u (voor eigen kosten) aangewezen op taxivervoer of de nachtbus.

Datum Fjoertoer 2023

Het lijkt nog ver weg, maar het is altijd goed om te weten: volgend jaar vindt de Fjoertoer Terschelling plaats op zaterdag 25 maart 2023.

Ten slotte
Kijk regelmatig voor het laatste nieuws op www.fjoertoerterschelling.nl. Natuurlijk kunt u de @Fjoertoer ook op Facebook en Instagram volgen. Dan weet u zeker dat u niets mist, bovendien is het leuk voor onderweg!

Graag tot ziens komend weekend op Terschelling!

Met vurige groet,

Organisatie Fjoertoer

Op alle activiteiten van de Stichting Evenementen Terschelling zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.