Fjoertoer informatie

INSCHRIJVEN FJOERTOER

 

16e Fjoertoer Terschelling - zaterdag 23 maart 2024 

INSCHRIJVING

De inschrijving is open! Het inschrijfbedrag is voor alle afstanden €33,50.

Hoe gaat de inschrijving in zijn werk?

 1. Ga naar www.fjoertoerterschelling.nl 
 2. Klik op de inschrijfknop. Het is daarbij goed te weten dat Atleta na registratie 10 minuten een ticket voor je vasthoudt. Geen reden dus voor haast!
 3. Kies welke afstand je wilt lopen: 12, 17 of 22 km.
 4. Kies de startgroep waarin je graag wilt lopen (en daarmee ook het tijdstip waarop je start).
 5. Selecteer het aantal startbewijzen. Je kunt maximaal 6 startbewijzen in één bestelling aanschaffen.
 6. Kies of je een donatie wilt doen aan de KNRM en/of Staatsbosbeheer (niet verplicht).
 7. Eventueel kun je de startbewijzen al personaliseren, maar dat kan ook later.
 8. Je kunt tijdens de inschrijving ook meteen merchandise bestellen (zoals een Fjoertoer-trui en Fjoertoer-sokken, al kun je dat ook later doen. Dit kan heel makkelijk via het persoonlijke dashboard.
 9. Vul de gegevens van de besteller in. Deze besteller hoeft niet zelf mee te lopen.
 10. De betaling verloopt via iDEAL. Een startbewijs kost €33,50. Hierbij is inbegrepen: een Fjoertoerpet met led-lampje, een keycord, en busvervoer naar de start in Midsland en vanaf de finish op West.
 11. Vervolgens ontvang je een bevestiging per mail met daarin het startbewijs of de startbewijzen. Let op: het kan een paar minuten duren voordat deze mail binnenkomt, heb dus even geduld. Heb je na 24 uur nog steeds geen bevestiging ontvangen, dan kun je een mail sturen naar: inschrijven@fjoertoer.nl.
 12. Wanneer je dat nog niet hebt gedaan, kun je de startbewijzen vervolgens toewijzen aan degene(n) met wie je samen wilt wandelen (via de knop in de bevestigingsmail). Dit kun je nog doen tot en met de dag van het evenement (uiterlijk tot 16.00 uur op zaterdag 23 maart).
 13. Ook handig: mocht iemand onverhoopt toch niet mee kunnen wandelen (bijvoorbeeld door een blessure), dan kun je het inschrijfbewijs doorsturen of doorverkopen aan iemand anders en het op diens naam zetten. Ook kun je jouw startgroep nog wijzigen. Dat wil zeggen: zolang er nog beschikbaarheid is.
 14. Net als vorig jaar worden de startbewijzen niet per post opgestuurd. Je kunt op vertoon van het startbewijs in de mail (geprint of via telefoon of tablet) jouw stempelkaart ophalen op West-Terschelling (Torenplein, onder de Brandaris) op zaterdagmiddag 23 maart van 11.00 tot 16.00 uur.

Wisselen van afstand
Het is vanaf dit jaar mogelijk om zelf van afstand te wisselen in het persoonlijke dashboard. Dit werkt als volgt:
1. Ga naar het dashboard en klik op het ticket dat je wilt wijzigen
2. Kies voor 'omruilen' en druk vervolgens op de blauwe button: 'Kies een nieuw ticket'
3. Het registratieformulier opent en de deelnemer koopt het nieuwe ticket. Atleta verrekent automatisch het oude aankoopbedrag als korting over de aanschaf van het nieuwe ticket, zodat je op nul uitkomt. 

Na het omruilen wordt je oude ticket automatisch geannuleerd. Let op: als je een goedkoper ticket kiest, van bijvoorbeeld de Lytse Fjoertoer, wordt het verschil niet terugbetaald. Mocht je overige ticket-upgrades hebben geselecteerd, zoals een donatie of merchandise, dan worden deze verplaatst naar het nieuwe ticket. NB: Van afstand wisselen kan vanzelfsprekend alleen zo lang er beschikbaarheid is. Startgroepen of afstanden die uitverkocht zijn, zijn niet meer beschikbaar.

Afhalen startbewijs
Op vrijdag 22 maart en zaterdag 23 maart kun je tussen 11.00 en 16.00 uur op het Torenplein (West-Terschelling, onder de Brandaris) op vertoon van jouw QR-code de stempelkaart, keycord, een petje met led-lampje en eventueel bestelde merchandise afhalen.
Let op: vul je naam en noodnummer alvast in op de stempelkaart.

START

De start is voor alle afstanden in Midsland. In 2024 zijn er drie afstanden: 12, 17 en 22 kilometer. 

Starttijden en startgroepen
Er wordt in verschillende startgroepen gestart van ca. 300 personen met tussenpozen van 10 minuten. De 22 kilometer start vanaf 17.10 uur, de 17 kilometer vanaf 18.30 uur en de 12 kilometer vanaf 20.30 uur. Tijdens de inschrijving kun je aangeven in welke startgroep je wilt starten.

Busvervoer naar de start
Arriva Terschelling is één van onze hoofdsponsoren en daar zijn we heel blij mee. Voor de start rijden er bussen over de Hoofdweg om je naar de start in Midsland te brengen. Het gebruik hiervan is inbegrepen bij jouw deelname. De bussen vertrekken zowel vanaf de haven van West-Terschelling als vanuit Oosterend en stoppen (uitsluitend) bij de reguliere bushaltes aan de Hoofdweg.

WANDELEN
Tijdens het wandelen valt de nacht in en wordt het donker. Gelukkig zijn er onderweg allerlei bijzondere vuur-, licht- en geluidseffecten die je de weg wijzen door de nachtelijke duisternis. Verder zijn er overal reflecterende pijlen bevestigd die je de goede richting wijzen. Om deze pijlen het licht te laten reflecteren, is het lichtgevende petje dus onmisbaar! Let op: de paden onderweg zijn niet allemaal verhard, en ook wordt er een aanzienlijk deel over het strand gewandeld. Ben je slecht ter been, dan is de Fjoertoer voor jou minder geschikt. Op sommige paden kunnen boomstronken voorkomen. Wil je echt goed kunnen zien waar je loopt, of voel je je onzeker in het donker, neem dan extra verlichting mee. 

Routes
In 2024 zijn er drie routes van 12 kilometer, 17 kilometer en van 22 kilometer. De 12 kilometer gaat niet over het strand, niet langs de KNRM Paal 8 en niet langs de Tiger-bunkers. Let op: de routes zijn nog onder voorbehoud en zijn pas definitief na akkoord van de diverse instanties.  

Leeftijd
De minimumleeftijd voor deelname aan de Fjoertoer - ongeacht de afstand - is 16 jaar. Vanwege de late start- en finishtijd is de Fjoertoer niet geschikt voor kinderen. Voor kinderen en hun (groot)ouders is er de Lytse Fjoertoer op vrijdagavond 22 maart 2024.

Telefoon
We adviseren deelnemers om onderweg een mobiele telefoon mee te nemen. Niet alleen voor noodgevallen (er staat een noodnummer op de stempelkaart), maar ook omdat de ervaring leert dat wandelaars elkaar onderweg nog wel eens kwijt willen raken, en dan is het fijn om elkaar te kunnen bereiken. We raden je aan om het noodnummer van te voren in je telefoon te zetten: 06 - 438 12 188. 

Honden
Het meenemen van honden (ongeacht of deze aangelijnd zijn) is tijdens de Fjoertoer (en de Lytse Fjoertoer) niet toegestaan. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen (in het donker kunnen mensen struikelen over de lijn of over de hond), maar ook om eventuele overlast voor andere wandelaars te voorkomen. 

Geluid
Er wordt deels door een stiltegebied gewandeld, en dus is het meenemen van geluidsapparatuur en instrumenten zoals fluitjes e.d. niet toegestaan. 

FINISH
De finish is voor alle afstanden bij de Brandaris op West. Hier ontvang je je herinnerings-pin. Deze sluit om om 01.00 uur.

NA AFLOOP
Na afloop van de Fjoertoer (vanaf ca. 21.30 uur) rijden er bussen vanaf de Veerhaven om iedereen weer thuis te brengen. Deze bussen stoppen de reguliere haltes van de Hoofdweg. Let op: de laatste bussen vertrekken om 01.30 uur. Hierna ben je aangewezen op taxivervoer of de betaalde nachtbus. 

ARRANGEMENTEN
Een aantal sponsoren van de Fjoertoer Terschelling biedt een Fjoertoer-arrangement aan: een overnachting inclusief een startbewijs voor de Fjoertoer. In 2024 zijn dat Terschelling Recreatie Vakantieparken De Riesen en TjermelânVakantiepark EldoradoWestCord Hotel SchylgeWestCord ApartHotel BoschrijckRésidence TerschellingFriesland BeweegtPaal 8 Hotel aan ZeeHotel Bornholm TerschellingHaantjes VakantieparkDuinland VakantieverblijvenHotel de WalvisvaarderHotel Café Restaurant NAPCamping Landzicht Terschelling, Hotel Buren en Rederij Vooruit. Let op: je schrijft je hierbij niet in via de reguliere inschrijving, maar je ontvangt via de accommodatie-verstrekker een speciale link waarmee je een (gratis) kaartje kunt bestellen. Hierbij kun je zelf kiezen in welke startgroep je wilt starten.
Let op: je ontvangt het keycord, Fjoertoer-pet met lampje em stempelkaart via de accommodatieverstrekker.

OVERNACHTEN
Je overnachting kun je regelen via de diverse boekingssites of via de VVV Terschelling.

MERCHANDISE
De merchandise bestaat uit diverse artikelen, zoals Fjoertoer-vesten, sokken en hoofdlampjes. De artikelen kunnen online worden besteld en kunnen op zaterdag 23 maart tussen 11.00 en 16:00 uur worden afgehaald op het Torenplein op West. Zo lang de voorraad strekt, kunnen deze ook zonder bestelling worden aangeschaft. 

NIEUWSBRIEF
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond de Fjoertoer meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Uiteraard wordt jouw e-mailadres uitsluitend gebruikt voor nieuws over de Fjoertoer. Voor meer informatie kun je ook mailen naar  info@fjoertoer.nl.

 

Natuurlijk kun je de Fjoertoer ook volgen op Facebook en Instagram.

De Fjoertoer Terschelling is mede tot stand gekomen door een bijdrage van de provincie Fryslân.

Algemene voorwaarden