Fjoertoer informatie

17e Fjoertoer Terschelling
zaterdag 29 maart 2025 

Afstanden

In 2024 waren er drie afstanden: 12, 17 en 22 kilometer.

Start

De start is voor alle afstanden in Midsland. Er wordt in verschillende startgroepen gestart van ca. 300 personen met tussenpozen van 10 minuten.

Busvervoer naar de start

Arriva Terschelling is één van onze hoofdsponsoren en daar zijn we heel blij mee. Voor de start rijden er bussen over de Hoofdweg om je naar de start in Midsland te brengen. Het gebruik hiervan is inbegrepen bij de deelname. De bussen vertrekken een half uur voor de eerste start zowel vanaf de haven van West-Terschelling als vanuit Oosterend en stoppen (uitsluitend) bij de reguliere bushaltes aan de Hoofdweg. De bussen rijden een pendeldienst. Richtlijn: als je ca. een half uur voor jouw start bij de bushalte staat, kom je op tijd in Midsland.

Routes

Er waren in 2024 drie routes van 12 kilometer17 kilometer en van 22 kilometer. De 12 kilometer gaat niet over het strand, niet langs de KNRM Paal 8 en niet langs de Tiger-bunkers. Let op: de routes kunnen eventueel aangepast worden vanwege de hoge waterstand.

Tijdens het wandelen valt de nacht in en wordt het donker. Gelukkig zijn er onderweg allerlei bijzondere vuur-, licht- en geluidseffecten die je de weg wijzen door de nachtelijke duisternis. Verder zijn er overal reflecterende pijlen bevestigd die je de goede richting wijzen. Om deze pijlen het licht te laten reflecteren, is het lichtgevende petje dus onmisbaar! Let op: de paden onderweg zijn niet allemaal verhard, en ook wordt er een aanzienlijk deel over het strand gewandeld. Ben je slecht ter been, dan is de Fjoertoer voor jou minder geschikt. Op sommige paden kunnen boomstronken voorkomen. Wil je echt goed kunnen zien waar je loopt, of voel je je onzeker in het donker, neem dan extra verlichting mee.

Telefoon

We adviseren deelnemers om onderweg een mobiele telefoon mee te nemen. Niet alleen voor noodgevallen (er staat een noodnummer op de stempelkaart), maar ook omdat de ervaring leert dat wandelaars elkaar onderweg nog wel eens kwijt willen raken, en dan is het fijn om elkaar te kunnen bereiken. We raden je aan om het noodnummer 06-43812188 van te voren in je telefoon te zetten:

Honden

Het meenemen van honden (ongeacht of deze aangelijnd zijn) is tijdens de Fjoertoer (en de Lytse Fjoertoer) niet toegestaan. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen (in het donker kunnen mensen struikelen over de lijn of over de hond), maar ook om eventuele overlast voor andere wandelaars te voorkomen.

Fietsen

Het meenemen van een fiets, vouwfiets of scootmobiel is niet toegestaan. Het is een wandeltocht over veelal onverharde en soms smalle paden, met geen ruimte voor een (vouw)fiets.

Geluid

Er wordt deels door een stiltegebied gewandeld, en dus is het meenemen van geluidsapparatuur en instrumenten zoals fluitjes e.d. niet toegestaan.

Finish

De finish is voor alle afstanden bij de Brandaris op West. Hier ontvang je je herinnerings-pin. De finish sluit om 01.00 uur.

Na afloop van de Fjoertoer rijden er vanaf ca. 22.00 uur bussen vanaf de Veerhaven om iedereen weer thuis te brengen. Deze bussen stoppen de reguliere haltes van de Hoofdweg. Let op: de laatste bussen vertrekken om 01.30 uur. Hierna ben je aangewezen op taxivervoer of de betaalde nachtbus.

Arrangementen

Een aantal sponsoren van de Fjoertoer Terschelling biedt een Fjoertoer-arrangement aan: een overnachting inclusief een startbewijs voor de Fjoertoer.
In 2024 waren dat:

Let op: je schrijft je hierbij niet in via de reguliere inschrijving, maar je ontvangt via de accommodatie-verstrekker een speciale link waarmee je een (gratis) kaartje kunt bestellen. Hierbij kun je zelf kiezen in welke startgroep je wilt starten.

Let op: je ontvangt de stempelkaart, het keycord en Fjoertoer-pet met lampje via de accommodatieverstrekker. .

Samenwerking Waddenvereniging

Dankzij onze samenwerking met de Waddenvereniging ontvingen lezers van het magazine WADDEN in 2024 20% korting op starttickets voor de Fjoertoer Terschelling.

Overnachten

Je overnachting kun je regelen via de diverse boekingssites of via de VVV Terschelling.

Merchandise

De merchandise bestaat uit diverse artikelen, zoals Fjoertoer-vesten, sokken en hoofdlampjes. De artikelen kunnen online worden besteld en kunnen in het weekend van de Fjoertoer worden afgehaald op het Torenplein op West. Zo lang de voorraad strekt, kunnen deze ook zonder bestelling worden aangeschaft.

Horeca

Tijdens de Fjoertoer kun je bij de start, onderweg en na de finish terecht bij diverse horecagelegenheden. Uiteraard ben je in Midsland en op West van harte welkom bij de diverse horecazaken, maar onderweg kun je ook even stoppen bij de strandpaviljoens ZandZeeBar (Formerum aan Zee), de Branding (Midsland aan Zee) en Strandrestaurant West aan Zee. Iets verder langs de route zijn Hotel Paal8 en de Bessenschuur (Badweg West) geopend.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond de Fjoertoer meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Uiteraard wordt jouw e-mailadres uitsluitend gebruikt voor nieuws over de Fjoertoer. Voor meer informatie kun je ook mailen naar  info@fjoertoer.nl.

Natuurlijk kun je de Fjoertoer ook volgen op Facebook en Instagram.

De Fjoertoer Terschelling is mede tot stand gekomen door een bijdrage van de provincie Fryslân.

Algemene voorwaarden

onze sponsors