Kunstwerken van de FJOERTOER 2024

Wat was er allemaal te zien onderweg? Hieronder vind je alle kunstenaars van de Fjoertoer Terschelling 2024 op alfabetische volgorde.

Almondega’s – Sambaband
Sambaband de Almondega’s bestaat uit 22 slagwerkers met volop ervaring in binnen- en buitenland. Je herkent ze aan de Braziliaanse Samba, uniek slagwerk en de aanstekelijke interactie met publiek!
Locatie: Brandarisplein

Ampco Flashlight en GJ Moes – Verlichting en uitlichten Brandaris
Ampco Flashlight is al jarenlang onze betrouwbare partner in het uitlichten van Fjoertoer-objecten en natuurlijk van de Brandaris. Samen met eilander Gerrit-Jan Moes zorgen ze dankzij hun creativiteit en vakkennis voor topkwaliteit.
Locatie: Brandarisplein en Tigerpad

Bunker Museum Terschelling – Uitgelichte bunkers
Het Bunker Museum Terschelling is onderdeel van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Zij dragen zorg voor de voormalige Duitse radarstelling Tiger. Dit is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het complex van zeven hectare bestaat uit 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten.
Locatie: Bunkermuseum, Tiger

Cor Bakker en Henk Trip – Heksenketel
Eilanders Cor Bakker en Henk Trip hebben door de jaren heen tal van spectaculaire en onvergetelijke objecten gemaakt, zoals de man met de hamer, de bewegende schoenen, het galjoen met kanonsvuur, en natuurlijk de indrukwekkende vuurspuwende draak. Ook dit jaar hebben ze weer al hun creativiteit en vakmanschap ingezet voor een prachtig bewegend vuur- en lichtobject.
Locatie: Badweg West

Doodemanskisten – Danse Macabre
De Doodemanskistengroep bestaat uit een groep enthousiaste en creatieve bewoners van West-Terschelling die al jarenlang tijdens de Fjoertoer het idyllische meertje Doodemanskisten omtoveren tot een magische plek in het bos.
Locatie: Doodemanskisten

Et Hossefolk – Stalen frames in de vorm van paarden
De Terschellinger paardenhoudersvereniging Et Hossefolk werkt ieder jaar mee aan de Fjoertoer. Op Terschelling wordt veel paardgereden en ook het fokken van paarden staat op een hoog niveau.
Locatie: Badweg West richting Snijderspad

Exoot – Ami6 robotauto
Exoot is de verzamelnaam van objecten, installaties en acts van Tristan Kruithof. Onder zijn artistieke en productionele leiding treedt Exoot op als collectief op bij festivals en evenementen. Aan de ene kant met interactieve objecten en installaties, aan de andere kant met unieke mobiele DJ-acts.
Locatie: kruising Tijs Smitweg

Firma Kluit – Glowfield + Tree
Firma Kluit bestaat uit schrijver Marije Uijtdehaage en ruimtelijk ontwerper Arianne van Boxmeer. Firma Kluit maakt voorstellingen en theatrale installaties. Wie één keer een project heeft gezien, zal dit werk blijven herkennen door de spannende dynamiek tussen tekst en beeld.
Locatie: Snijderspad

Flat Rabbit – Live muziek
De Terschellinger rock coverband Flat Rabbit kan alles spelen, van knallende klassiekers tot pasgeboren hits.
Locatie: Natuurschuur Lies

Fryske Draeken – Lichtgevende octopus en vlinders
De zes mannen van het vliegercollectief Fryske Draeken willen laten zien dat vliegereneen leuke, gezellige en ontspannende sport is. Om te laten zien hoe leuk het is, bezoeken ze festivals en geven ze demonstraties in binnen- en buitenland. Voor de Fjoertoer maakten ze prachtige objecten langs het pad en in de bomen.
Locatie: Badweg West

Jutfabriek – ‘Kwalhalla’
Stichting De Jut Fabriek begon als een ludiek idee van Vincent Kooijman en Ivo Wiersma om ‘iets met het plastic zwerfafval op het strand te doen’. Ze begonnen in een schuur met hobbymatige apparatuur, maar al snel bleek dat, als ze echt een verschil wilden maken in het reduceren van plastic afval, er opgeschaald moest worden. Met hun stichting en activiteiten bieden ze een oplossing voor het maatschappelijk probleem van het plastic afval dat aanspoelt op het strand en maken ze bovendien prachtige producten, te koop op Terschelling en in hun webshop. Voor deze editie van de Fjoertoer maakten ze bovendien een uniek Fjoertoer-lampje als attentie voor onze vrijwilligers.
Locatie: fietspad Midsland aan Zee – West aan Zee

Kiekje voor Sytse – Foto’s van Sytse Schoustra
In april 2023 overleed Sytse Schoustra aan de gevolgen van ALS. Sytse was in heel Nederland bekend vanwege zijn prachtige foto’s van Terschelling en zijn dagelijkse weerberichten. In december 2023 startten familie en vrienden van Sytse de actie ‘Kiekje voor Sytse’: koop een mooi ‘kiekje’ van Sytse en doneer zo geld voor onderzoek naar deze vreselijke ziekte.
Locatie: fietspad Lies – Formerum aan Zee

KNRM – Stalen Brandaris en rijdende kreeft
De KNRM reddingstations Paal 8 en West zijn 24 uur per dag oproepbaar voor het helpen en redden van mensen op het water. Hulpverlening door de KNRM wordt kosteloos uitgevoerd door vrijwilligers. Met dank aan donateurs wordt de KNRM al sinds 1824 door vrijwillige bijdragen in stand gehouden. Voor de Fjoertoer maken de mensen van beide reddingsstations al jarenlang prachtige objecten. Bovendien is het KNRM Station Paal 8 ieder jaar een verzorgingspost vol muziek en feest.
Locatie: KNRM Station Paal 8 en SBB camping West

Lisa Wijmenga – Vuurdansact
Lisa Wijmenga groeide op op Terschelling. Na het behalen van haar diploma als goudsmid aan de Vakschool Schoonhoven startte ze haar onderneming ‘LaLici Sieraden’ waar ze met veel plezier vanuit haar atelier in hartje centrum Leeuwarden sieraden ontwerpt en vervaardigt uit edelmetaal. Voor de Fjoertoer bedacht ze een bijzondere vuurdansact.
Locatie: Badweg West

Manja Mulder – Dobbelstenen
Manja Mulder komt van Terschelling en maakte een installatie van dobbelstenen.
Locatie: fietspad Formerumer Bos

Muziekvereniging Jubal – Live Muziek
Muziekvereniging Jubal is een Terschellinger harmonie die door het jaar heen talloze optredens verzorgt op het eiland.
Locatie: ET-10, Midsland

Paula Walta – Dansact
Beeldend Dans Theater Telder werd in 1996 opgericht door beeldend kunstenaar Pieter van de Pol en choreografe Paula Walta. Telder maakt door verbinding van dans met andere kunstvormen een beeld, een taal en een nieuw verhaal waarmee een groot publiek verwonderd, geraakt en betrokken wordt. Voor de Fjoertoer werd een ontroerende voorstelling gemaakt met behulp van projectie op een laken.
Locatie: Swartdune

Rene de Beer – Live muziek
Muzikant René de Beer is geboren en getogen op Terschelling. Hij beschikt over een breed repertoire met luisterliedjes, Ierse muziek, meezingers, Rock ’n Roll en meer. Hij begeleidt zichzelf daarbij op gitaar of accordeon met daarbij een bassdrum, voettambourijn en soms aangevuld met mondharmonica of trompet.

Scholenproject Eilander basisscholen – Verlichte schelpen
Vorig jaar maakten de kinderen van de eilander basisscholen een magisch bloemenveld. Dit jaar maakten ze kleurrijke schelpen, in combinatie met een speciaal ontwikkeld scholenproject van de Waddenvereniging. Leerzaam, superleuk en ook dit jaar een schitterend en magisch gezicht.
Locatie: ruiterpad Swartdune

Schylger Stout – Live Muziek

In de winter van 2000 kwamen op een winderige avond drie mannen bij elkaar op West-Terschelling: de start van de band Schylger Stout. Door de jaren heen is de samenstelling wat gewisseld, maar de mannen spelen nog steeds met veel plezier. Het repertoire is Iers, Schots en scheef, en dat is altijd weer goed voor ‘n feestje.
Locatie: Cranberryschuur, Badweg West

Sebastiaan Walsweer – Drenkelingenhuisje
Creatieve duizendpoot Sebastiaan Walsweer is een van de eigenaren van bouw- en klussenbedrijf Eilandbouw. Naast alle mogelijke (ver)bouwklussen kun je er ook terecht voor CNC gestuurde houtbewerking en maken ze originele houten ‘Made on Terschelling’ cadeaus en souvenirs. Het Drenkelingenhuisje is uitgelicht door Gerrit-Jan Moes.
Locatie: Strand Paal 8

Stichting Út en Thús – Lampionnen langs het pad
Stichting Út en Thús zorgt ervoor dat Terschellingers van wie hun geliefde in het ziekenhuis ligt een fijne en warme plek hebben om te verblijven.
Locatie: ruiterpad Badweg West – Snijderspad

Tristan Visser – Muziek
Geluidskunstenaar Tristan Visser woont op Terschelling. Hij is afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en richt zich op geluidsinstallaties en audiovisuele producties. Wanneer wordt geluid beschouwt als muziek? Deze grens onderzoekt hij in zijn werken. Hij haalt inspiratie uit zijn reizen over zee en geluiden van onder de zeespiegel.
Locatie: Dobe Formerum Oost

Uit je Duinpan – Muziek
Het eilander muziekcollectief Uit je Duinpan bestaat uit een groep enthousiaste vrienden die vanuit een gedeelde passie voor muziek zijn overgestapt van het organiseren van informele duin- en bunkerfeesten naar het creëren van onvergetelijke, volledig legale strandfeesten.
Locatie: Strandpaviljoen ZandZeeBar – Formerum aan Zee

Wadvocaal – Koor
Het eilander dameskoor Wadvocaal zingt al meer dan vijftien jaar met veel inzet en plezier een gevarieerd repertoire. Optreden doen ze graag, en dus zijn ze van vaste waarde tijdens de Fjoertoer.
Locatie: Oosterburen, Midsland

Walter Visser – Projecties op bomen
Eilander Walter Visser is al jaren de drijvende kracht achter het Terschellinger Openlucht Filmfestival. Creatief als hij is, maakt hij voor de Fjoertoer prachtige projecties op de bomen.
Locatie: ruiterpad Badweg West – Snijderspad

Waterlanders – Licht en geluidskunst
Kunstenaarscollectief Waterlanders is gespecialiseerd in voorstellingen op locatie. Performance, muziek en beeldende kunst smelten met de omgeving samen tot een totaalervaring. Voor de Fjoertoer ontworpen ze een mystiek lichtspel tussen de bomen vlak voor de finish.
Locatie: Kaapsduin

West Arvada – 500 led sticks
West Arvada is een eilander sloeproeiploeg met acht stoere dames en een stuurvrouw. Speciaal voor de Fjoertoer hebben ze met z’n allen de Midslander Longway voorzien van fraaie verlichting.
Locatie: Midslander Longway

onze sponsors