Laatste, praktische, informatie 2019

INSCHRIJVEN FJOERTOER EN LYTSE FJOERTOER
2 april 2019

Beste vrienden van de Fjoertoer,

Komende zaterdag is het zo ver: de twaalfde Fjoertoer Terschelling. Wij hopen dat u er net zo naar uitkijkt als wij!

Hierbij nog enkele praktische mededelingen voordat u zaterdag van start gaat.

Stempelkaart

Als het goed is, hebben alle deelnemers inmiddels hun stempelkaart voor de Fjoertoer 2019 ontvangen. U kunt op vertoon van de stempelkaart uw deelnemerstasje afhalen op zaterdag 6 april in de Westerkerk, het witte kerkje aan het begin van de Torenstraat op West. De kerk is hiervoor van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Heeft u zich ingeschreven en (nog) geen stempelkaart ontvangen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met inschrijven@fjoertoer.nl. Heeft u ingeschreven voor de Fjoertoer via een Fjoertoerarrangement van een hotel of vakantiepark, dan ontvangt u de stempelkaart (met daarop uw starttijd) en deelnemerstasje via uw accommodatieverstrekker.

Stallen van de fiets

U kunt tijdens het ophalen van de tasjes op zaterdagmiddag uw fiets stallen in de daarvoor aangewezen fietsenstalling. Vanwege de verwachte drukte is het niet gewenst dat er fietsen bij de ingang van de Westerkerk worden geparkeerd. Vrijwilligers zullen u verzoeken af te stappen en aangeven waar u uw fiets kunt plaatsen. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Startgroepen

Mocht u - om wat voor reden dan ook - uw startgroep willen wijzigen, dan kunt u middels de Facebookpagina ‘Fjoertoer Vraag/Aanbod’ kijken of er personen zijn met wie u kunt ruilen van groep. Ook is er op zaterdagmiddag 6 april in de Westerkerk een plek ingericht waar u Fjoertoer-inschrijvingen kunt aanbieden, ruilen of verkopen. Ten slotte kunt u op zaterdagmiddag bij de servicebalie informeren of er mogelijkheden zijn om te ruilen. En voor alle duidelijkheid: het is voor ons niet mogelijk om kaarten terug te nemen.

Busvervoer

Arriva Terschelling is ook dit jaar een van onze hoofdsponsoren en daar zijn we heel blij mee. Voor de start rijden er (gratis) bussen over de Hoofdweg om u naar de start in Midsland te brengen. De bussen vertrekken zowel vanaf de haven van West-Terschelling als vanuit Oosterend en stoppen uitsluitend bij de reguliere bushaltes aan de Hoofdweg. U vindt op uw stempelkaart uw persoonlijke starttijd en het tijdstip van vertrek van de daarbij behorende bussen naar de start in de Oosterburen in Midsland.

Stempelkaart

De stempelkaart is uw bewijs van deelname. Ook is het uw vervoersbewijs voor de bus van en naar de start en finish. Zorg dus dat u de stempelkaart bij u heeft onderweg! Om zwartlopen tegen te gaan zal er ook dit jaar worden gecontroleerd of alle wandelaars in bezit zijn van een stempelkaart. Dit geldt met name bij de start en bij het busvervoer. Let op: er wordt ook bij de start gestempeld!

Extra activiteiten

Zoals ieder jaar worden er rond de Fjoertoer allerlei leuke en interessante workshops, voorstellingen en excursies georganiseerd. Zo kunt u op vrijdagavond ‘voorgloeien’ bij Hessel en Tess in de Groene Weide, kunt u zaterdagochtend de Milieujutter een handje helpen met strandjutten, wordt de prachtige film De Vogelwachter twee keer vertoond, is er een inspirerende workshop Creatief denken en werken, speelt celliste Judith Oost op zondagochtend uit de cellosuites van Bach en is er op zondagmiddag een optreden van de nieuwe band Myxomatosis. Sommige activiteiten zijn gratis, voor andere kunt u zich aanmelden voor slechts 1 cent. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op fjoertoerterschelling.nl/extra-activiteiten.

Warme kleding

Neem tijdens het wandelen vooral de tijd om te genieten van alles wat er onderweg te zien is en te beleven valt. De Fjoertoer is geen wedstrijd, loop dus ontspannen en in uw eigen tempo. Houd ook het weerbericht goed in de gaten en zorg voor voldoende warme (regen)kleding. ’s Avonds en ’s nachts kan het aardig afkoelen, zeker wanneer er onverhoeds een bui valt. Houd er rekening mee dat er weinig tot geen gelegenheid is om te schuilen onderweg.

Verzorging

Ook al is er verzorging onderweg, het kan geen kwaad om wat extra energie mee te nemen in de vorm van een broodje, een energiereep of wat fruit. Let op: uit het oogpunt van duurzaamheid krijgt u onderweg niet meer – zoals in voorgaande jaren – een flesje water. Dankzij onze nieuwe sponsor Merrell ontvangt iedere deelnemer een fraaie bidon in het deelnemerstasje. Deze kunt u gevuld met water meenemen onderweg. Goed om te weten: bij het KNRM station Paal8 is volop gelegenheid deze bij te vullen.

Verlichting

Bent u nordic-walker, denkt u er dan aan dat u uw wandelpoles zelf van verlichting moet voorzien? En voor de overige wandelaars: mocht u de pet met lampje (die u in de deelnemerstas vindt) niet voldoende vinden, neem dan extra verlichting mee voor onderweg.

Bezemwagen

Om er zeker van te zijn dat er iedereen in het donker veilig het strand passeert, rijdt er een bezemwagen (in de vorm van een paard en wagen) van strandtent tot strandtent. Na het strand rijdt er een ‘gewone’ bezemwagen achter de laatste lopers aan.

EHBO

Op de plattegrond op de stempelkaart ziet u waar onderweg EHBO-posten zijn ingericht. Heeft u acute medische problemen en is er geen EHBO in de buurt, dan vindt u op de stempelkaart een noodnummer. Ook is het goed te weten dat overal op Terschelling 112-paaltjes zijn geplaatst, zodat u - in geval van nood - kunt aangeven waar u zich bevindt. Ook bij de finish bevindt zich een EHBO-post, deze vindt u in dorpshuis Ons Huis aan de Torenstraat.

Route

De route wordt onderweg op verschillende manieren aangegeven: op het wegdek door middel van tekens in gele verf en in de natuur door een witte stok met rode top. ’s Avonds bij duisternis volgt u de groene, oranje en rode boeienlichten. Uiteraard wijzen ook de diverse vuur-, licht- en geluidseffecten u de juiste weg.

Telefoon

Wij adviseren alle deelnemers een mobiele telefoon mee te nemen. Niet alleen om in geval van nood de EHBO te kunnen bellen, maar ook om uw medewandelaars terug te kunnen vinden wanneer u ze uit het oog bent verloren (en dat gebeurt in het donker sneller dan u denkt).

Finish

De finish onder de enige echte Fjoertoer de Brandaris is altijd een sfeervol en gezellig gebeuren. Blijf na afloop gerust nog even nazitten bij de finish en/of bij de horeca op West. Let op: de finish sluit om 1.30 uur en niet om 02.00 uur zoals op de stempelkaart staat vermeld.

Bussen na afloop

Na afloop rijden er vanaf ca. 22.00 uur bussen vanaf het Havenplein. De bus stopt uitsluitend bij de reguliere haltes langs de Hoofdweg. Let op: de laatste Fjoertoer-bus vertrekt om 02.30 uur. Daarna bent u (voor eigen kosten) aangewezen op taxivervoer of de nachtbus.

Datum Fjoertoer 2020

Het is nog heel ver weg, maar altijd goed om te weten: volgend jaar vindt de Fjoertoer Terschelling plaats op zaterdag 4 april 2020.

Ten slotte

Kijk regelmatig voor het laatste nieuws op fjoertoerterschelling.nl. Natuurlijk kunt u de @Fjoertoer ook op Twitter volgen, evenals op Facebook en Instagram. Dan weet u zeker dat u niets mist, bovendien is het leuk voor onderweg!

Graag tot ziens komend weekend op Terschelling!

Met vurige groet,

Organisatie Fjoertoer

 

Op alle activiteiten van de Stichting Evenementen Terschelling zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.