Nieuwsbrief

Beste vrienden van de Fjoertoer,

Komende zaterdag is het zover: de zestiende Fjoertoer Terschelling.
Wij kunnen niet wachten om er – samen met jullie – een onvergetelijke editie van te maken!

Hierbij nog enkele praktische mededelingen voordat je zaterdag van
start gaat. 

Stempelkaart
Op vrijdag 22 maart en zaterdag 23 maart kun je tussen 11.00 en 16.00 uur op het Brandarisplein (West-Terschelling) op vertoon van jouw QR-code in je bevestigingsmail de stempelkaart, keycord, een petje met led-lampje en eventueel bestelde merchandise afhalen. Dankzij het lampje op jouw pet zie je onderweg de pijlen oplichten die de route aangeven. Onmisbaar dus! En ook belangrijk: op de stempelkaart kun je jouw naam en telefoonnummer in geval van nood invullen. 

Arrangement
Heb je je ingeschreven voor de Fjoertoer via een Fjoertoer-arrangement van een hotel of vakantiepark, dan ontvang je de stempelkaart, petje en keycord via de accommodatie- verstrekker.

Informatiepunt
Op het Torenplein is zowel vrijdag 22 als zaterdag 23 maart tussen 11.00 en 16.00 uur een informatiepunt aanwezig. Hier kun je terecht met eventuele vragen over je inschrijving of andere zaken. 

Merchandise
Op zaterdagmiddag is er op het Torenplein diverse merchandise verkrijgbaar: Fjoertoer-truien, vurig gekleurde Fjoertoer-sokken, Fjoertoer-hoofdlampjes, Fjoertoer-tasjes en Terschelling-bidons. Leuk voor jezelf en leuk om mee te nemen naar huis! Ook vind je er diverse informatie over de Waddenvereniging, met wie we dit jaar o.a. een scholenproject hebben georganiseerd.

Startgroepen
Mocht je – om wat voor reden dan ook – jouw startgroep willen wijzigen, dan kun je dat zelf regelen via jouw dashboard in ons inschrijfsysteem, Atleta. Dat kan tot uiterlijk zaterdagmiddag 16.00 uur. Als de startgroep van jouw voorkeur niet meer beschikbaar is, kun je via de Facebookpagina ‘Fjoertoer Vraag/Aanbod’ kijken of er personen zijn met wie je kunt ruilen van groep. Ook kun je op zaterdagmiddag 23 maart op het Torenplein kijken of je Fjoertoer-inschrijvingen kunt aanbieden, ruilen of verkopen. Kaarten die geruild of verkocht worden, kunnen tot zaterdagmiddag 16.00 uur worden overgedragen via je persoonlijke dashboard. Het is voor ons niet mogelijk om kaarten terug te nemen. 

Busvervoer naar de start
Arriva Terschelling is ook dit jaar één van onze hoofdsponsoren en daar zijn we heel blij mee. Voor de start rijden er bussen over de Hoofdweg om je naar de start in Midsland te brengen. Het gebruik hiervan is inbegrepen bij jouw deelname. De bussen vertrekken zowel vanaf de haven van West-Terschelling als vanuit Oosterend en stoppen (uitsluitend) bij de reguliere bushaltes aan de Hoofdweg. De bussen rijden een pendeldienst en komen regelmatig voorbij. Als je ca. een half uur voor jouw start bij de bushalte staat, ben je op tijd in Midsland voor jouw start. 

Kleding
Neem tijdens het wandelen vooral de tijd om te genieten van alles wat er onderweg te zien is en te beleven valt. De Fjoertoer is geen wedstrijd, loop dus ontspannen en in je eigen tempo. Houd het weerbericht goed in de gaten en zorg voor voldoende warme (regen)kleding. ’s Avonds en ’s nachts kan het aardig afkoelen, zeker wanneer er onverhoeds een bui valt. Houd er rekening mee dat er weinig tot geen gelegenheid is om te schuilen onderweg. En wat schoenen betreft: we adviseren om goede wandelschoenen aan te trekken. Bij sportschoenen dringt vaak makkelijk zand naar binnen, waardoor blaren kunnen ontstaan. 

Verzorging
Ook al is er verzorging onderweg, het kan geen kwaad om wat extra energie mee te nemen in de vorm van een broodje, een energiereep of wat fruit. Er zijn onderweg diverse watertappunten, waar je jouw bidon of waterflesje kunt vullen met Terschellings duinwater. 

Horeca
Tijdens de Fjoertoer kun je bij de start in Midsland en na de finish op West terecht bij diverse horecagelegenheden. Maar ook onderweg kun je even stoppen bij de strandpaviljoens ZandZeeBar (Formerum aan Zee), de Branding (Midsland aan Zee) en Strandrestaurant West aan Zee. Ook zijn Hotel Paal8 en de Bessenschuur (Badweg West) geopend. 

Verlichting
Ben je nordic-walker, denk er dan aan dat je de wandelpoles van verlichting voorziet. En voor de overige wandelaars: mocht je de pet met lampje niet voldoende vinden, neem dan extra verlichting mee voor onderweg. Tip: wij bieden handige verstelbare hoofdlampjes aan in onze merchandise-kraam.

Bezemwagen 
Om er zeker van te zijn dat  iedereen in het donker veilig het strand passeert*, rijdt er een bezemwagen (in de vorm van een paard en wagen) van strandtent tot strandtent. Na het strand rijdt er een ‘gewone’ bezemwagen achter de laatste lopers aan. Mocht je onderweg (moeten) besluiten om te stoppen, adviseren we om zelf (en op eigen kosten) een taxi te bellen. Je bent dan vrij om je te laten ophalen en te laten afzetten waar je wilt. 
* Dit geldt voor de deelnemers van de 22 en 17 kilometer. De 12 kilometer-route gaat niet over het strand.

EHBO en noodnummer
Onderweg zijn er diverse EHBO-posten ingericht, zie https://www.fjoertoerterschelling.nl/parcours

Heb je acute medische problemen en is er geen EHBO in de buurt, dan vind je op de stempelkaart het noodnummer: 06 – 43 812 188. Zet dit nummer voor de zekerheid alvast in je telefoon. Ook is het goed te weten dat overal op Terschelling 112-paaltjes zijn geplaatst, zodat je – in geval van nood – kunt aangeven waar je je bevindt. Bij de finish bevindt zich ook een EHBO-post, deze vind je in een van de kramen op het Torenplein en tevens is er een locatie in dorpshuis Ons Huis aan de Torenstraat 42. 

Route
De route wordt onderweg aangegeven door witte paaltjes met een gele pijl, die ’s avonds bij duisternis het licht reflecteren. Uiteraard wijzen ook de diverse vuur-, licht- en geluidseffecten jou de juiste weg.

Telefoon
Wij adviseren alle deelnemers een (opgeladen) mobiele telefoon mee te nemen om in geval van nood de EHBO te kunnen bellen en om je eventuele medewandelaars terug te kunnen vinden wanneer je ze uit het oog bent verloren (en dat gebeurt in het donker sneller dan je denkt). 

Finish
De finish onder de enige echte Fjoertoer de Brandaris is altijd een sfeervol en gezellig gebeuren. Je ontvangt hier – op vertoon van de stempelkaart – je herinnerings-pin. Let op: de finish sluit om 01.00 uur. 
Duurzaamheidstip: Bij de finish kan je je keycord eventueel inleveren, zodat we die volgend jaar (gewassen) opnieuw kunnen gebruiken. 

Bussen na afloop
Na afloop rijden er vanaf ca. 22.00 uur bussen vanaf het Havenplein. Deze bussen stoppen bij de reguliere haltes langs de Hoofdweg. Let op: de laatste Fjoertoer-bus vertrekt om 01.30 uur. Daarna ben je (voor eigen kosten) aangewezen op taxivervoer of de nachtbus. 

Datum Fjoertoer 2025
Het lijkt nog ver weg, maar het is altijd goed om te weten: volgend jaar vindt de Fjoertoer Terschelling plaats op zaterdag 29 maart 2025.

Ten slotte
Kijk regelmatig voor het laatste nieuws op www.fjoertoerterschelling.nl. Natuurlijk kun je  @Fjoertoer Terschelling ook op Facebook en @fjoertoerterschelling op Instagram volgen. Dan weet je zeker dat je niets mist, bovendien is het leuk voor onderweg! 

Graag tot ziens komend weekend op Terschelling en alvast veel wandelplezier gewenst!

Met vurige groet, 

Organisatie Fjoertoer

Op alle activiteiten van de Stichting Evenementen Terschelling zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.